De vlo is een hardnekkig en uiterst vervelende parasiet. Dit beestje bijt zich vast in de huid van een dier en voedt zich op kleine hoeveelheden bloed die hij uit de huid zuigt. Hoewel er enorm veel bestrijdingsmethoden zijn hoor je toch vaak over dit kleine diertje. In dit artikel zullen we bespreken hoe je jouw kat kunt beschermen tegen de vlo en hoe jij er geen slachtoffer van wordt.
De symptomen
Vlooien komen vaak voor bij huisdieren als honden en katten en kunnen behoorlijk vervelende klachten opleveren. Omdat de parasiet zich in de huid vastbijt is een veelvoorkomend symptoom jeuk of huidirritatie. Hierdoor zie je katten die last hebben van vlooien vaak erg veel zichzelf krabben in een poging van de jeuk af te komen. Vlooien zijn vaak onzichtbaar voor het blote oog en hierdoor zijn ze vaak niet op te merken. Omdat ze onopgemerkt kunnen voortbewegen hebben ze de mogelijkheid zich bijzonder snel voort te planten, en zo een nieuwe woonplek te vinden op de huid van uw huisdier.
Bestrijding
Vlooien zijn dus vrijwel niet te zien en zijn in staat zich razendsnel voort te planten. Dit maakt de bestrijding van de beestjes vaak best moeilijk, want op het moment dat je doorhebt dat je huisdier last heeft van de vlo zijn ze vaak al in grote aantallen aanwezig. De beste tips voor vlooienbestrijding worden hier besproken.
Een van de makkelijkste manieren om vlooien te bestrijden is een vlooienband. Deze band kan om de nek van de kat worden gedaan en deze geeft een chemische vloeistof af. Het voordeel hiervan is dat het erg makkelijk en vaak goedkoop is. Toch hangt er ook een nadeel aan deze bestrijdingsmethode, het is namelijk zo dat de chemische stoffen direct werkzaam zijn op vlooien. Maar wanneer er op de langere termijn wordt gekeken zijn deze stoffen vaak ook niet goed voor het huisdier zelf. Bespreek daarom de beste methode voor bestrijding altijd met uw dierenarts.
Verder kunnen vlooien goed bestreden worden met medicijnen. Door effectieve medicijnen als vectra felis te kopen bescherm je je kat tegen volwassen vlooien en zorg je ook dat eitjes het niet overleven. Medicijnen aanbrengen bij een kat gaat vaak via de nek van het beestje. Katten zijn namelijk erg lenig en zijn in staat om medicijnen van sommige delen van hun lichaam op te likken. Het gebruik van het juiste medicijn op de juiste manier is daarom erg belangrijk.
Preventie
Het liefst wil iedereen natuurlijk voorkomen dat hun kat last krijgt van vlooien. Hierdoor is het goed om in te zetten op de preventie van vlooien bij katten. Het voorkomen hiervan begint met regelmatige goede verzorging van de kat. Zo kun je hem je kat bijvoorbeeld kammen met een vlooienkam, of je kan de kussens waar de kat vaak op ligt regelmatig wassen. Ook kun je de tuin of andere plekken waar de kat vaak komt behandelen met een insecticide om vlooien weg te houden.
Belangrijk is om regelmaat te krijgen in het doen van preventieve acties, wanneer de kat een enkele keer wordt gekamd met een vlooienkam is dit een tijdelijke oplossing maar zonder regelmaat is je kat binnen de kortste keren weer in gevaar.
Verder is een belangrijke preventieve maatregel het geven van een maandelijkse behandeling om vlooien tegen te gaan. Dit kun je doen door speciale anti-vlooien shampoo te gebruiken en hiermee een spot-on behandeling te geven aan het beestje. Wanneer al deze preventiemaatregelen worden gebruikt om vlooien tegen te gaan is de kans nihil dat jouw kat het slachtoffer wordt van vlooien, maar toch is deze kans nooit nul. Daarom is het altijd verstandig met een dierenarts te bespreken hoe vlooien het effectiefst bestreden kunnen worden voor uw kat.