Drastische veranderingen voor de Raad van Staten en de corona crisis

Niemand had de corona crisis aan zien komen. De corona crisis trof heel Nederland zowel sociaal als economisch. Meerdere sectoren zoals de horeca, landbouw en bouwnijverheid werden enorm getroffen. Dit brengt gevolgen volgen voor iedere organisatie. Het belangrijkste voor besturen en de Raad van Commissarissen is om direct te reageren. Financiƫle stromen veranderden waarbij er minder omzet werd gedraaid en de kosten door bleven gaan.

Door crisisberaad kon de corona topic bovenaan de agenda moeten worden geplaatst. Bij onvoldoende mankracht konden er extra commissarissen worden aangenomen via bedrijven die zich erin specialiseren. Wat zou jij als Raad van commissaris kunnen doen in moeilijke tijden zoals de corona crisis, hieronder leest u een aantal tips.

Tips voor organisaties, besturen en RvC in tijden van zwaar weer

Je gaat er wellicht niet van uit, maar een faillissement in extreme tijden zoals dit zit soms in een klein hoekje. Situaties kunnen om de haverklap veranderen door nieuwe kennis in het bestuur of overheidsmaatregelen. Belangrijk is om goed op te schrijven hoe de besluitvorming voor bepaalde keuzes is geweest. Noteer welke kennis op welk moment beschikbaar was en wat de voor- en tegenargumenten waren. Door de notulen te laten signeren of vast te leggen door een advocaat kan dat als rechtsgeldig document worden gehouden in een eventuele rechtszaak op persoonlijke aanspraak.

Om direct te kunnen reageren op nieuwe externe veranderingen moet er een lijst worden opgesteld met regels die vanuit de overheid zijn gemaakt en gelden voor uw sector en branche. Bepaalde maatregelen kan druk van de ketel af halen of zelfs een kans biedt op voortbestaan.

In lastige situaties moet er slim om worden gegaan met geld. Er kan worden gebruik gemaakt van selectieve betalingen waarbij de noodzakelijke partners als eerst worden betaald. Dit biedt overlevingskansen voor ondernemingen, maar de regels moeten correct worden nageleefd anders kan dat persoonlijke gevolgen hebben.

Tot slot is het raadzaam om geen verantwoordelijkheden over te nemen van het bestuur als RvC. Je kunt worden gezien als pseudo-bestuurder en persoonlijk aansprakelijk zijn.