Witte tanden

Tanden zijn harde, verkalkte structuren gevonden in de kaken van veel gewervelde dieren. Deze structuren spelen vele belangrijke rollen, zoals het uiteenvallen van voedsel, het creëren van geluiden en het vormgeven van het gezicht. Hoewel tanden zichtbaar zijn, is de wortel van de tand volledig begraven in het kaakbot. Deze gespecialiseerde functie maakt tanden belangrijk voor de menselijke gezondheid en het welzijn.

De buitenste laag van uw tanden is gemaakt van de minerale hydroxyapatiet. Het is de meest gemineraliseerde stof in uw lichaam en bestaat uit verschillende elementen en mineralen. Wanneer het gezond is, is het vergelijkbaar met bot en fungeert het als een barrière tegen de dentine- en pulpholte. Naarmate je ouder wordt, kunnen je tanden worden afgebroken en moeten ze worden vervangen.

Tanden zijn gemaakt van verschillende lagen, waaronder dentine en email. Email is de moeilijkste stof in uw lichaam, terwijl dentine zachter is. Zowel dentine als email hebben verschillende functies. Het binnenste deel van de tand wordt pulp genoemd, dat zenuwen en bloedvaten bevat. Een holte in de pulp kan pijn en ongemak veroorzaken, dus het is belangrijk om tandheelkundig werk regelmatig te laten doen.

Tanden zijn het belangrijkste onderdeel van het kauwen van voedsel. Tijdens een normale kauwsessie snijden de snijtanden voedsel en duwen het in kleine stukjes. Honden aan de andere kant zijn scherpe tanden aan weerszijden van de snijtanden. Bovenste hoektanden worden ook oogtanden genoemd.