Waarom wordt brandstof steeds duurder?

De benzineprijzen zijn op een recordhoogte, met het nationale gemiddelde dat meer dan $ 4 per gallon steekt. Hoewel gas niet de belangrijkste kosten van huishoudens is, is het een groeiend percentage van het budget. Vorig jaar daalden de gasprijzen tot $ 1 per gallon, maar ze kwamen terug naar tussen 1,5 en drie procent van het besteedbaar persoonlijk inkomen tegen 2021. Tegen 2022 stijgen de gasprijzen opnieuw, maar ze zijn nog steeds ver onder de niveaus die worden ervaren tijdens de financiële crisis van 2008.

De brandstofprijs stijgt vanwege de stijgende kosten van olie. Raffinage is een belangrijke stap in de productie van olie, en sinds de oliepandemie hebben raffinaderijen moeite om aan de vraag te voldoen. Bovendien hebben sancties tegen Rusland hun export van aardolieproducten getroffen. Als gevolg hiervan willen Europese landen alternatieve leveranciers vinden.

Ondertussen voelt de luchtvaartindustrie ook de effecten van stijgende prijzen voor vliegtuigbrandstof. In een recent interview merkte de CEO van Southwest Airlines op dat de brandstofkosten volgend jaar met meer dan tien procent konden stijgen. Evenzo zei Scott Kirby, CEO van United Airlines. Hij zei dat de koerier bijna  1.000 meer zou betalen voor een verzending om dit jaar van Los Angeles naar de oostkust te verhuizen.

Volgens de Energy Information Administration worden elke dag 18,2 miljoen vaten olie gebruikt in de Verenigde Staten voor het voeden van auto's, waardoor elektriciteit en verwarmingswoningen worden gecreëerd. Als gevolg hiervan neemt de vraag naar brandstof sneller toe dan het aanbod. Bovendien drijven belastingen en transportkosten de prijs van gas omhoog.