rijden zonder geldig rijbewijs

Rijden zonder geldig rijbewijs

In de huidige maatschappij legt autorijdend Nederland flink wat kilometers af, van verkeer tot de rijschool om de hoek. Het ophalen van kinderen, het doen van boodschappen en natuurlijk werk. Er zijn genoeg redenen om even de auto te pakken, daarom nemen veel mensen zo vroeg mogelijk rijlessen bij een rijschool. Bij dagelijks gebruik van de auto is de kans groot dat je ooit een keer aangehouden wordt ter controle of een kapot achterlicht.

Het is op dat moment handig om een geldige rijbewijs te kunnen tonen. Dit geldt zeker wanneer er sprake is van een verkeersongeval. Controleer daarom regelmatig of je rijbewijs nog geldig is of überhaupt nog in je portemonnee zit.

Wat als je rijbewijs is verlopen
Een rijbewijs is na uitgifte bij de gemeente tien jaar geldig. Bij een verlopen rijbewijs kan er opnieuw aanvraag worden gedaan voor een nieuwe pas bij de gemeente. Mocht een persoon toch door blijven rijden terwijl de rijbewijs is verlopen, wordt er een boete geriskeerd van 95 tot 360 euro wanneer dit gecontroleerd wordt door de politie. Bij een aanrijding wordt de schade wel vergoed door de verzekering, maar is er een kans dat die de kosten probeert te verhalen op de bestuurder.

Dit geldt voor zowel blik- als letselschade, maar vooral letselschade loopt al snel flink op in de kosten en papierwerk. Bij een allrisk verzekering wordt de schade aan eigen auto in de meeste gevallen niet vergoed. Wanneer een rijbewijs is gestolen of verloren mag er ook niet deelgenomen worden aan het verkeer met een voertuig. Wel is de verzekering in dit soort gevallen meer coulant doordat de rijbewijs gewoon geregistreerd staat.

Rijden met een ongeldig rijbewijs
Een rijbewijs kan ongeldig worden verklaard om verschillende redenen, zoals wanneer de persoon is afgekeurd wegens ouderdom om stoornissen, maar ook door zware verkeersdelicten en alcohol- of drugsmisbruik. Mocht er dan toch besloten worden om deel te nemen aan het verkeer en diegene wordt aangehouden door de politie, kan er zware straffen het gevolg zijn. Er wordt dan niet alleen een geldboete geriskeerd, maar ook gevangenisstraf en worden alle schade bij een verkeersongeval op de bestuurder verhaald.