De bedrijfsautoverzekering, verzeker je bedrijfsauto optimaal

We onderscheiden eigenlijk in de praktijk twee verschillende soorten voertuigen waar we een autoverzekering voor kunnen afsluiten. Het gaat hierbij dan uiteraard in eerste instantie om de gewone particuliere voertuigen, maar wat bovendien ook te denken van bedrijfsvoertuigen? In het laatste geval dient ervoor te worden gekozen om een speciale bedrijfsautoverzekering af te sluiten. Wanneer jij voor de eerste keer een zakelijk voertuig gaat verzekeren spreekt het voor zich dat je, je mogelijks nog niet helemaal bewust zal zijn van de mogelijkheden die hiertoe bestaan. In dat geval zal de onderstaande informatie je ongetwijfeld het één en ander duidelijk maken. Dat is zeker.

Wat is de bedrijfsautoverzekering eigenlijk?

Er kan in de praktijk worden vastgesteld dat een voertuig over een uiteenlopend karakter kan beschikken. In eerste instantie zijn er natuurlijk de auto’s die worden gebruikt in privé situaties. Het gaat hierbij dan om de zogenaamde particuliere voertuigen. Hiervoor geldt dat er een standaard, privé autoverzekering kan worden afgesloten. Daarnaast spreekt het voor zich dat ook heel wat bedrijven beschikken over een niet onaanzienlijk wagenpark. Voor deze auto’s geldt dat ze zakelijk verzekerd dienen te worden. Dit heeft als resultaat dat er in de praktijk voor dient te worden gekozen om een zogenaamde bedrijfsautoverzekering af te sluiten.

Een bedrijfsautoverzekering is een belangrijke verzekering omdat ze verschillende ritten indekt die omwille van zakelijke redenen worden uitgevoerd. Het kan hierbij dan bijvoorbeeld gaan om de ritten die worden uitgevoerd tussen klanten. Wat echter bovendien ook te denken van de ritten die gebeuren door een autorijschool? Het zijn slechts enkele voorbeelden van situaties waarin je ervoor zal willen kiezen om een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Ben jij ook van plan om deze verzekering af te sluiten, maar is het je niet helemaal duidelijk welke verzekering nu precies voor jou de interessantste voordelen met zich meebrengt? Dan is verder blijven lezen zeker de boodschap!

Wanneer kies je voor WA-verzekeren?

De eerste optie waar je bij een bedrijfsautoverzekering over beschikt is de zogenaamde WA-verzekering. Dit is de verzekering die vanuit de Nederlandse overheid verplicht is opgelegd. Iedereen die een bedrijfsauto in het Nederlandse verkeer wenst te brengen moet dus minstens deze verzekering afsluiten. Dat hoeft niet meteen een groot probleem te zijn. Het is immers zo dat deze verzekering er bekend om staat over een zeer beperkte premie te beschikken. Deze premie is het gevolg van het feit dat er ook slechts sprake bij is van één enkele dekking. Het gaat hierbij dan meer concreet om de dekking voor schade aan derden. Voor eigen schade is geen dekking voorzien.

WA-verzekeren is interessant omdat je daarmee weet te voldoen aan de wettelijke verplichting waarvan sprake is. Dit gezegd hebbende zorgt dit er dus wel voor dat de eigen schade die wordt geleden op geen enkele manier kan worden gedekt. Dat vinden veel bedrijven (terecht) toch best een groot risico. Dit uiteraard niet in het minst wanneer de bedrijfsvoertuigen regelmatig op de baan zijn terug te vinden en dus heel wat kilometers afleggen. Gelukkig ben je niet verplicht om genoegen te nemen met de beperkte dekkingen van de WA-verzekering, integendeel.

Wanneer kies je voor één van de meer uitgebreide opties?

Voor de bedrijfsautoverzekering geldt dat je buiten de WA-verzekering ook nog kan kiezen voor bijvoorbeeld de WA+ beperkt of de WA+ volledige cascoverzekeringen. Laat ons eerst even dieper ingaan op de dekkingen van deze eerste. Daarvoor geldt namelijk in de praktijk dat ze een dekking voorzien in een aantal verschillende situaties. Hierbij kan concreet worden gedacht aan:

  • Wanneer er sprake is van een aanrijding met een loslopend dier;
  • Wanneer er brand- of explosie schade ontstaat;
  • Bij financiële verliezen als gevolg van diefstal;
  • Wanneer er sprake is van glasschade;
  • Bij schade veroorzaakt door joyriding;

Het uitgebreide pakket aan dekkingen waar je op kan rekenen bij deze verzekering zorgt er in de praktijk voor dat zeer veel bedrijven haast blind voor deze optie kiezen. Dit gezegd hebbende moet er wel rekening mee worden gehouden dat er van één dekking geen spoor te bekennen valt. Het gaat hierbij dan concreet om de dekking voor schade die door de bestuurder zelf is veroorzaakt. Daarvoor wordt inderdaad geen dekking aangeboden. De allriskverzekering biedt deze dekking wel aan.

De allrisk bedrijfsautoverzekering is de moeite waard

De meest complete bedrijfsautoverzekering waar je op kan rekenen is de zogenaamde allriskverzekering. Het betreft hier een verzekering welke niet alleen de dekkingen bevat van de WA en de WA+ beperkt cascoverzekering, maar ook nog een dekking voor zelf veroorzaakte schade voorziet. Het spreekt voor zich dat dit voor veel mensen en bedrijven zeer de moeite waard kan zijn. Dit geldt niet in het minst voor zakelijke voertuigen waarbij:

  1. Er sprake is van een zeer aanzienlijke waarde;
  2. Er sprake is van een groot aantal kilometers welke worden gereden;

Heb jij dus met andere woorden als bedrijf flink geïnvesteerd in het kopen van dure voertuigen en zijn deze voertuigen vrij vaak op de weg terug te vinden? In dat geval doe je er naar alle waarschijnlijkheid het beste aan om deze allrisk te laten verzekeren. Zo neem je geen enkel risico.

Besparen op je bedrijfsautoverzekering hoeft niet moeilijk te zijn

Het afsluiten van een bedrijfsautoverzekering kan je dus doen op verschillende manieren. Waar we het tot dusver nog niet over hebben gehad is de manier waarop je mogelijks de kostprijs van deze verzekering kan drukken. Wat dit betreft zijn er verschillende tips waar je rekening mee kan houden. De tips waar je op kan rekenen zijn in ieder geval de volgende:

  • Verdiep je altijd even grondig in de verschillende dekkingen;
  • Voer altijd een vergelijking uit voordat je de verzekering af gaat sluiten;
  • Let op het eigen risico dat van toepassing is op de verzekering;

Wil je graag voor het verzekeren van je bedrijfsvoertuigen gebruik maken van een allriskverzekering? Kom je echter tot de vaststelling dat de premie van deze verzekering wel wat aan de hoge kant is gelegen? In dat geval hoef je niet persé in de gewenste dekkingen te snoeien. Je zou er namelijk in de praktijk eveneens perfect voor kunnen kiezen om de premie van je bedrijfsautoverzekering te laten splitsen in verschillende termijnen. De meeste verzekeraars maken maandelijkse premiebetalingen bijvoorbeeld mogelijk. Controleer wel altijd even of er hiervoor geen meerprijs wordt aangerekend.

Meer informatie nodig? Ga dan naar deze website.